Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Ringnes 1877 – jubileum for ganen

Som et ledd i feiringen av 125 år i tørsteslukkingens tjeneste, lanserte Ringnes Bryggeri nylig jubileumsølet 1877. Tallet markerer året da Ringnes brygget sitt første øl – ett år etter at grunnsteinen ble lagt ned. Nykommeren kommer i begrenset opplag – i alle fall foreløpig.


Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter
Artikkelen ble opprinnelig skrevet for fagbladet Apéritif og publisert i utgave 4-2002.

1877 er bare tappet på boks, og opplaget er «kun» 2,7 millioner liter, ca. halvannen boks til hver av oss som er over 18… Dersom Ringnes ikke plutselig ombestemmer seg og brygger videre på jubileumsølet, avsluttes tappingen i oktober.
   Om 1877 er spesielt tiltenkt damene vet vi ikke, men bak produktet står det to kvinnelige bryggerimestre: Olaug Flakne og Anne Aasprong.

Smak av malt
1877 er et undergjæret øl og noe mer smaksrikt enn Ringnes Pils. 4,7 % alkohol og en høy andel av stamvørter gir et fyldig øl med fint skum. I tillegg er fargen dypere. Dette kommer av at en har brukt hele fire malttyper i ølet; Pilsnermalt, karamellmalt, bayermalt og fargemalt. Likevel er 1877 lettdrikkelig og forfriskende på grunn av Ringnes’ egen gjærstamme og tilsetning av litt mer kullsyre enn i Ringnes pils. Anbefalt serveringstemperatur er som for en lett pilsenertype: 6-8 °C.
   – Hvor hemmelig er resepten på 1877?
   – I bryggeriverdenen er det stor åpenhet, men det som holdes under lås og lukke i vår bransje er gjærstammen og sammensettingen av maltsortene, forteller Olaug Flakne.
   Slik sett er Ringnes litt unik når det gjelder antall gjærstammer. Mens «vanlige» bryggerier gjerne har et par stammer, har Ringnes hele fire: Ringnes, Carlsberg, Lysholmer og Frydenlund
    Ringnes brygger utelukkende etter renhetsloven. Det vil si at ingrediensene består av malt, humle, vann og gjær.
   – Malten kommer i hovedsak fra Sverige og Danmark, mens humlen kommer fra Bayern, forteller Flakne.
   Vi merker oss at dagens humle ikke lenger likner på blomster. Her går det i konsentrert og aromasterk vare i form av pellets for å gi ølet bitterstoffer, smak og aroma.
   1877-brygget gjærer ved 13 °C på Ringnes gjærstamme, og kjøles ned til –1,0 °C for å kuldestabilisere det. Da felles proteiner og polyfenoler ut, som sammen kan danne slørete og uklart øl. Deretter filtreres ølet for å fjerne gjærrester og andre kjemiske forbindelser. Resultatet er et nydelig øl, sier Olaug Flakne.

Brygget på tilfeldigheter
At Olaug Flakne (30) i dag kan titulere seg som bryggerimester, bygger på rene tilfeldigheter.
   – En venninne fra biokjemistudiet ved NTNU tipset meg om at Ringnes var på utkikk etter en trainee. Jeg tok kontakt og ble raskt spurt om jeg likte øl – og om jeg kunne tenke meg å gå Den Skandinaviske Bryggerihøgskolen i København. Etter et halvt år med praksis på seks bryggerier i Norden, og sju måneder på skolen, satt jeg med eksamenspapirene i hendene i 1998. Ett halvt år etter ble jeg prosess-sjef på Ringnes Bryggeri, 26 år gammel. Bryggerimesteren leder prosessavdelingen med ca. 25 ansatte, alle menn og med en snittalder på 45 år.
   – Det var kanskje noen som lurte litt i starten, men jeg kom fort inn i miljøet, smiler Flakne.

*****

Fakta:
Ringnes Bryggeri har «stammer» fra den herskapelige Ringnes Gård i Krødsherad. I 1876 etablerte brødrene Amund og Ellef Ringnes sammen med finansmannen Axel Heiberg Interessentskabet Ringnes & Co., som altså ble til Ringnes Bryggeri. Nå er Ringnes Bryggeri en del av det danske Carlsberg Breweries, verdens femte største bryggerikonsern.

Olaug Flakne er en av to kvinnelige bryggerimestere hos Ringnes.
Olaug Flakne er en av to kvinnelige bryggerimestere hos Ringnes.