Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Helse i hver dråpe

Norges desiderte favorittcognac, Bache-Gabrielsens Tre Kors, har skiftet farge. Korsene på etiketten har gått fra rødt til grått, og det var ingen bønn: Det internasjonale Røde Kors har enerett på det røde korset, og da hjelper det ikke å argumentere med 100 års cognachistorie.


Nylig ble Bache-Gabrielsen kontaktet av det franske Røde Kors. Organisasjonen hadde fått nyss om at verdens sjette største cognacprodusent solgte en cognac med tre røde kors på etiketten, og det ville man ha en forklaring på. Det røde korset er nemlig et beskyttet emblem som ikke kan brukes i kommersielt henseende.
   Bache-Gabrielsen har imidlertid benyttet denne etiketten i snart 100 år. Har dette altså vært ulovlig? Hva gjør man når man blir avslørt som kriminell? En mulighet er å kaste seg inn i årelange rettssaker med dyre advokater, en annen er å bøye seg for lovens åpenbare makt, og endre utseende en smule. Bache-Gabrielsen valget det siste. Korsene er ikke lenger røde, men grå.
   La oss ta et tilbakeblikk: I perioden 1916–1927var det brennevinsforbud i Norge. Brennevin på resept var imidlertid lovlig, både for folk og fe, og aldri har vi vel vært sykere – særlig i høytidene. Cognac var kun å få kjøpt til «medisinsk bruk», hvilket den unge og kreative gründeren Thomas Bache-Gabrielsen raskt tok tak i. De tre opprinnelige stjernene på husets VS-cognac ble erstattet med tre sykdomsbekjempende kors, og Bache-Gabrielsens Tre Kors var et faktum, noe det norske folk til de grader har satt pris på. Flaskene med de kontroversielle korsene inneholder Norges mestselgende cognac. Med 1,3 millioner solgte flasker i året, har Bache-Gabrielsen 30 prosent av det norske cognacmarkedet. Av dette står Tre Kors for nesten en halv million flasker, og det er oppsiktsvekkende mye i et land med kun fem millioner innbyggere. Men cognac er cognac, og foreløpig virker det ikke som om det norske folk lar seg vippe av pinnen når det gjelder rødt eller grått. La oss avslutte med den fornuftige argumentasjonen fra det franske Røde Kors:
   «Vårt emblem ble opprettet med et beskyttende formål. Det forteller de sårede soldatene at de vil bli behandlet nøytralt og upartisk, uavhengig av deres opprinnelse, nasjonalitet, religion og politisk oppfatning. Og det beskytter livene til dem som bærer det. Det er derfor nødvendig å respektere emblemet og navnet også i fredstid, for å forbli sterk. På fransk territorium innebærer ethvert misbruk fare for forveksling med våre aktiviteter. »
   Cognac eller livredning? Svaret er kanskje begge deler, og Røde Kors skal i det minste ha takk for hundre års utlån ...

Last ned prislisten for apotekene som pdf her.

Artikkelen er basert på en pressemelding fra Bache-Gabrielsen Norge.