Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Loki: Mer norrønt fra Highland Park

Den norrøne guden Loke var ingen mann en kunne stole på, halvt gud og halvt jotne som han var, og nyeste utgave i Hihland Park Valhalla Edition som bærer navnet Loki – er også noe annet enn det en forventer fra destilleriet på Orkenøyene – uten at resultatet er dårlig av den grunn.


Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

Også forrige whisky-serie fra øyriket i vest hadde «elementer» av svik og lite vederheftighet. Jarl Magnus-serien var tilegnet Highland Parks grunnlegger Magnus Eunson og de to Orkenøyjarlene Magnus (som etter sin død ble kanonisert) og den svikefulle fetteren Haakon som bidro til helgenstatusen ved å ta livet av Magnus.

Valhalla Edition
Men nå tilbake til de norrøne gudene. I fjor kom Thor – en 16 år gammel single malt – som første variant av fire i destilleriets Valhalla Collection. Samlingen er både en hyllest til den historiske tilknytningen til Skandinavia samt et nytt tilskudd til whiskyer med historiske røtter – en av Orkenøydestilleriets spesialiteter.
    I år er det Lokes tur. 15 år på fat har gitt whiskyen klassiske spor av sødme og krydder. Modningen på spanske sherryfat har satt sitt preg, og bruken av noen fat som har vært ekstra hardt brent, gir en spesiell røykkarakter. Destilleriet har også gjort noe annet som er nytt denne gangen: Det er benyttet torv som ikke finnes på Orkenøyene der all torv er basert på lyng.

Duft og smak
Duftbildet inneholder elementer av tørket appelsinskall som går mot sitron. En kan også ane kardemomme før krydderet går over mot ingefær. Med litt vann kommer det lakristoner og litt røyk.
    Det skiftende bildet kommer også på tungen: Røyken som knapt kjennes i nesen, dukker opp med full styrke på tungen. Røyken blir etter hvert borte og erstattet med lakris og grønne epler. Toner av sitron og grapefrukt er med gjennom hele smaksopplevelsen med innslag av mørk sjokolade.
   Ettersmaken er det som huskes best for denne whiskyen som holder 48,7 volumprosent alkohol: Den er stadig skiftende som en kameleon med innslag av nellik, røyk og vanilje. Guden Loke var en gåte og slik er også whiskyen Loki.
   I sum er dette en meget spennende whisky – og tapningen på få flasker – og bare 600 til Norge, gjør at de færreste får en smak.

Whiskyambassadør Martin Markvardsen med Higland Parks siste samlerobjekt - Valhalla Collection: Loki. Foto: Lars Ole Ørjasæter.
Whiskyambassadør Martin Markvardsen med Higland Parks siste samlerobjekt - Valhalla Collection: Loki. Foto: Lars Ole Ørjasæter.