Sector Media AS  |  Kildals vei 17 A   |  0678  Oslo  | Tlf: 23 15 85 00
Skip Navigation Links.
Information in English Informationen in Deutsch
 Abonner (RSS)

    

Grønn bedrift selger metall med hull

Kruge AS (tidligere Patentband AS) i Hølen i Vestby hadde et problem. Produktene ble renset med tri-klor før en kunne legge på et beskyttende plastbelegg. Tri-klor er både helefarlig, oksiderende og miljøskadelig og de fleste ønsker å være tri-klor foruten. Derfor ble Grad-Tek kontaktet, og i dag er rensemiddelet vann.

Tekst & foto: Lars Ole Ørjasæter

Kruge AS produserer patentband – og har drevet i denne bransjen i et par mannsaldre. Visste du at patentbåndet er en norsk oppfinnelse på lik linje med ostehøvelen og sprayboksen? I 1945 tok Erling A. Wold patent på patentbandet, men da det var litt kummerlige kår for nyetableringer på den tiden, skulle det ta et par år før produksjonen startet – i oktober 1947 i Vika i Oslo. Da hadde Wold fått med seg Rupert Støber, en tidligere kollega fra rørleggerfirmaet Oras, og Haakon Pehling som både hadde kapital og var bevandret i de merkantile sider av forretningslivet. Dette førte blant annet til at en begynte eksport til Danmark og England rundt 1950.
   Da Pehling døde i 1962 ble selskapet gjort om til AS med familiene Støber og Wold på eiersiden med 50 prosent hver. Siden er det ikke få meter med patentband som har funnet veien ut på det norske og internasjonale markedet.
   Etter en litt omvekslende tilværelse havnet bedriften i Vestby, nærmere bestemt i industriområdet Deli Skog i 1998. I dag heter bedriften Kruge AS. Kruge leverer montasjesystemer og festemateriell til tekniske installasjoner, og selskapet ble etablert i 1983. I dag sitter Tom Marmont-Ramsey ved roret, og i 2010 vil bedriften ha en omsetning på NOK 80 millioner.
   Produksjonen Vestby har fem ansatte – blant andre Rupert Støbers sønn Frank som begynte i bedriften i 1965 – 18 år gammel – og Tom Halvorsen som har vært med siden 1970.

Tri-klor
Produksjonen av patentbånd er kontinuerlig og maskinene går uten stopp hver dag. Dette betyr at rengjøring av båndet for oljerester og galvaniske partikler også må foregå kontinuerlig, og den tradisjonelle måten å løse dette på var å benytte tri-klor. Selv om renseprosessen var lukket, er ikke tri-klor kjent for så mange andre positive sider, og da bedriften skiftet eier, var beskjeden klar:
– Vi ønsker ikke å ha tri-klor i huset. Spørsmålet var hvordan en nå skulle løse den kontinuerlige renseprosessen der gjennomløpshastigheten er 1 meter per femte sekund.
– Vi tok kontakt med Svein Selvik hos Grad-Tek da vi hadde en anelse om at han kunne hjelpe oss, forteller Frank Støber.
– Utfordringen var å rengjøre 24 meter patentbånd i minuttet samtidig som det måtte være tørt før påføring av plastbelegg, sier Selvik.
   Han satte seg til tegnebordet og sendte så tegningene til samarbeidspartner Everest Electronics i Tyrkia. Rensemaskinen ble bygget og i etterkant ble tørkeprosessen forbedret i samarbeid med Bem-Kon Engineering på Løvenstad. Siden har rensemaskinen gått uten problemer.

Vann, ultralyd og varme
Løsningen ble et rensekar med vann som holder mellom +50 og + 60 °C samt to ultralydpakker. Sammen med en oljeskimmer renser dette like godt som tri-klor og plastbelegget av etylen vinylacetat sitter som det skal. Ved behov kan også såpe tilsettes som dispergeringsmiddel, og systemet trenger ikke å tømmes og rengjøres mer enn fire ganger i året.
– Tidligere hadde vi utgifter på rundt 80.000 kroner i året i forbindelse med bruk av tri-klor. I dag henter vi rensemiddelet rett fra springen, sier Frank Støber som produserer rundt 2,5 millioner meter patentbånd i året.

Bildene:
* Patentband i metervis...

* Samme produkt siden 1947; 17 millimeter patentbånd av ypperste kvalitet, forteller Frank Støber, sønnen til den ene grunnleggeren og ansatt ved fabrikken siden 1965.
* Rensemaskin med noen hemmeligheter: – Noen små forretningshemmligheter gjemmer seg bak frontplaten, forteller fra venstre Frank Støber og Tom Halvorsen i Kruge AS, og konstruktør Svein Selvik i Grad-tek AS.
* May Lise Johnsen pakker patentband i tre meters lengder – et produkt du finner i hyllene hos Clas Ohlson.

Artikkelen sto første gang på trykk i Maskinregisteret (MR) 7/2010